Yrityksen ostaminen

Kannustammeko opiskelijoita epärealistisiin yritysideoihin?

sekki-anttiKeskustelin joulun alla erään opiskelijayrittäjän kanssa, joka koki suurta arvostuksen puutetta pyörittämäänsä yritystä kohtaan.

Opiskelija oli ostanut yli 70-vuotiaan henkilön maahantuontiyrityksen ja pyöritti sitä opiskelujensa ohella. Yrityksen liikevaihto oli lähes 100 000 euroa, josta hän kykeni maksamaan pientä palkkaa.

Keskustelujen ytimessä oli paikallisen ELY-keskuksen kannanotto. He olivat juuri torpedoineet yrityksen kehittämissuunnitelman. Suunnitelman keskiössä oli ruotsalaisen maahantuontiyrityksen ostaminen ja yritysten integrointi yhteen. Avustusta haettiin yritysten väliseen integrointityöhön ja myynnin kehittämiseen. Alustavan ymmärryksen mukaan kahden yrityksen konsolidointi mahdollisti kummankin päämiehen tuotteiden myynnin ristiin. Myynnin kasvattaminen toisi paremmat alennusprosentit ja tehokkuutta operatiiviseen toimintaan. Laskemien mukaan yritysosto olisi maksanut itsensä takaisin alle kolmessa vuodessa.

Mielestäni äärimmäisen nerokas opiskelija rakentama business case, johon rahoittaja ei lämmennyt.

Opiskelijayrittäjyyden nykytila

Keskustelu siirtyi opiskelijayritysten valtavirtaan ja heidän saamaansa hypetykseen rahoittajien tai toimittajien suunnalta. Monet opiskelijoiden perustamat yritykset ovat saaneet ylistystä kehittämiensä applikaation suhteen, vaikka palvelulla on vasta muutamia satoja käyttäjiä. Harva näistä yrityksen aluista ovat pohtineet edes aitoa ansaintalogiikkaa, jota voidaan pitää kannattavan liiketoiminnan perusedellytyksenä.

Opiskelijayritysten valtavirta haluaa valloittaa maailmaan, mutta ulkopuolisten rahoittajien riskillä. Isojen kansanvälisten rahoituskierrosten jälkeen ansaintalogiikan uskotaan löytyvän ja yrittäjä saa osakseen rokkistaran verratun arvostuksen.

Harva opiskelija kuitenkaan ymmärtää, mitä uuden sosiaalisen median palvelun kansanvälinen valloitus maksaa. Mainittakoon kaikkien tuntema Airbnb, joka onnistui vuonna 2016 keräämään uuden, 100 miljoonan dollarin, pääomarahoituskierroksen. Tämän lisäksi kasvua kiihdytetään noin miljardin dollarin velkavivulla. Kyseisen rahoituskierroksen koosta voidaan päätellä, että vuonna 2008 perustetun yrityksen liiketoiminta ei ole vieläkään kannattava, vaikka palvelu on jokaisen nettikäyttäjän huulilla.

Lue Antti Sekin blogikirjoitus kokonaisuudessaan Suomen Yrittäjien  blogista.

Antti Sekki on Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeen osatoteutuksen projektipäällikkö Laurea ammattikorkeakoulusta. Hänen tehtävänä on hankkeessa mm. suunnitella ja pilotoida opiskelijoille suunnattuja yrittäjyysopintoja, joissa otetaan huomioon jo olemassa olevan yrityksen ostaminen sekä  toiminnan kehittäminen ja  jatkaminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s