Tarinaa tapahtumista

Start-up huuma vie pienyrityksiltä jatkajat?

Hyvinvointialan yritysten omistajanvaihdosillat jatkuivat Laureassa.
Hyvinvointialan yritysten omistajanvaihdosillat jatkuivat Laureassa.

Omistajanvaihdosillat saivat jatkoa torstaina 16. helmikuuta Laurean Tikkurilan kampuksella. Tilaisuuteen osallistui hyvinvointialan yrittäjiä, asiantuntijoita ja yrittäjyydestä kiinnostuneita ammattikorkeakouluopiskelijoita.

Moni yritys etsii jatkajaa

Vuosittain Suomessa noin 75 000 yritystä etsii toiminnalleen jatkajaa. Kolmanneksella on jatkaja tiedossa ja 2000:lle löytyy yrityskaupan kautta uusi omistaja. Mitä käy kaikille lopuille joiden yritys ei menekään kaupaksi? Kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävä asia, sillä seuraavan kymmenen vuoden aikana omistajanvaihdos koskettaa yli 200 000 suomalaista työpaikkaa. On tärkeää löytää yrityksille jatkajia, mutta myyjät ja ostajat eivät kohtaa. Yritykset eivät ole myyntikunnossa ja houkuttelevia nuorille ammattilaisille, joita houkuttaa start-up huuma.

Laurean projektipäällikkö, yliopettaja Antti Sekki toteaa, että oppilaitoksilla voisi olla tämän haasteen ratkaisemisessa suurempi rooli. – Voisimme tuoda yhteen yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita ja yritykselleen jatkajaa etsiviä yrittäjiä. Tätä myös hankkeessamme pyritään edistämään.

Pitkään yrittäjyyden parissa työskennellyt Sekki on huomannut, että kaiken startup-keskustelun  lomassa omistajanvaihdosten merkitystä ei ole osattu tunnistaa erityisesti opiskelijayrittäjyyden näkökulmasta. Tilastot osoittavat, että opiskelijoiden startupeista vain murto-osa saa rahoitusta, ja esimerkiksi teknologia-startupin perustaminen on opiskelijalle erittäin haastava polku.

– Omistajanvaihdoksen kohdalla voidaankin puhua ”re-startupista”, Sekki jatkaa.

– Ostaessaan olemassa olevan yrityksen, opiskelija voi hankkia valmiit ”raamit”, joiden puitteissa hän voi kehittää yrityksen toimintaa oman näköisekseen. Ostettavalla yrityksellä voi olla valmiina muun muassa asiakkaat ja toimitilat, jolloin yritystoiminnan haltuun ottaminen on helpompaa.

Hanke kehittää yrittäjyyttä hyvinvointialalla

Torstai-illan tilaisuus Tikkurilassa jatkui pienryhmätyöskentelyssä, jossa yrittäjät, opiskelijat ja asiantuntijat jatkoivat keskustelua neljän teeman ympärillä. Keskusteluissa käsiteltiin tulevaisuuden megatrendejä ja niiden vaikutusta yritystoimintaan, yritystoiminnan luopumisen ja jatkamisen tuskaa, yrityksen arvottamista sekä yrityksen kehittämistä myyntikuntoon.

Hyvinvointiyritykset kiertoon -hanke pyrkii kehittämään uutta yrittäjyyttä, osaamista ja työllisyyttä hyvinvointialalle yritysten kehittämisen ja omistajanvaihdosten kautta. Hankkeessa sparrataan omistajanvaihdoksen edessä olevia yrityksiä myyntikuntoon, autetaan potentiaalisten jatkajien löytämisessä ja herätellään alojen opiskelijoita näkemään omistajanvaihdos mahdollisena väylänä yrittäjyyteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s