Tarinaa tapahtumista

Onnistunut omistajanvaihdoskoulutus yhdisti yrittäjät ja opiskelijat yhteiseen kehittämistyöhön

Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeen ensimmäinen Omistajanvaihdoskoulutus toteutettiin Vantaalla 29.3. ja 11.4.2017. Kaksipäiväinen koulutus pureutui seminaaripäivien, sekä näiden ulkopuolella toteutettavan kehittämistyön, aikana hyvinvointialan yritysten omistajanvaihdokseen.  Yrityksen myyntikunnostus, arvonmääritys, jatkajan löytäminen, yrityksen myyminen ja SOTE-uudistus puhuttivat yrittäjiä ja yrittämisestä kiinnostuneita opiskelijoita.

Koulutuksen tavoitteena on tarjota hyvinvointialan yrittäjille tukea ja tietoutta onnistuneen omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi ja saada alaa opiskelevat näkemään omistajanvaihdoksen varteenotettavana väylänä yrittäjyyteen. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen yrittäjä hahmottaa omistajanvaihdosprosessin kokonaisuuden ja havahtuu kehittämään omaa yritystään ostajaa houkuttelevaksi.

Tilausta koulutukselle on, sillä seuraavan vuosikymmenen aikana noin 7000 yritystä on omistajanvaihdoksen edessä ja on kansantaloudellisestikin tärkeää, että nämä yrittäjät saavat yrityksensä myytyä jatkajille jotka kehittävät liiketoimintaa eteenpäin.

Kahden lähipäivän koulutukseen osallistui hyvinvointialan yrittäjiä sekä yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita. Kouluttajina toimivat yrittäjyyden asiantuntijat Laureasta, Haaga-Heliasta ja Metropoliasta.

Onnistuneeseen omistajanvaihdokseen tarvitaan asiantuntijatukea ja koulutusta

Koulutuksen myötä yrittäjille aukesi uusia näkökulmia onnistuneen omistajanvaihdoksen toteuttamiseksi. Aihe kiinnosti koulutukseen tulleita yrittäjiä myös liiketoiminnan kehittämisen kannalta ja erityisesti SOTE-uudistus on arveluttanut monia ja jopa aiheuttanut painetta myydä yritys kiireellä eteenpäin jatkajalle, joka hoitaisi kaikki uudistuksen tuomat pakolliset muutokset.  Eräs yrittäjä totesi saaneensa koulutuksesta niin paljon hyödyllistä osaamista, ettei myykään yritystään eteenpäin vielä, vaan innostui itse kehittämään yritystään yli SOTE-uudistuksen ja muutenkin panostamaan myyntikunnostukseen rauhassa.  Yrittäjät kiittelivät myös arkisista käytännön vinkeistä, joista saatiin paljon hyviä keskusteluja.

Onnistunut omistajanvaihdos vaatii perehtyneisyyttä ja asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää etenkin rahoituksen, kirjanpidon, oikean kauppahinnan, eli yrityksen arvonmäärityksen, määrittelyssä ja tietotaidon siirtämisessä yrittäjältä uudelle jatkajalle. Hyvinvointiyrityksen siirtämiseen liittyy paljon henkilösidonnaisuutta. Asiakassuhde voi olla hyvinkin kiinteä, jota jonkun toisen on vaikea korvata. Monille yrittäjille yritys on kuin oma lapsi, josta on vaikea päästää irti. Hyvin suunnitellulla omistajanvaihdosprosessilla voidaan kuitenkin varmistaa, että uusi yrittäjä saa käyttöönsä tarvittavan tietotaidon ja väistyvä yrittäjä saa varmistettua, että yritys saa jatkaa elämäänsä hyvissä käsissä.

Jo olemassa olevan yrityksen jatkaminen kannattaa

Omistajanvaihdos on erittäin hyvä väylä yritystoiminnan aloittamiselle. Startup-huuma saa nuoret yrittäjyydestä haaveilevat valitsemaan usein riskialttiin polun aloittaa oman yrityksen rakentamisen tyhjästä, kun tilastollisestikin varmempi tapa olisi ostaa valmis yritys ja jatkaa sen kehittämistä omannäköisekseen.  On parempi jatkaa olemassa olevaa liiketoimintaa, jolla on jo valmis asiakaskunta, toimitilat ja henkilöstökin. Brändin kehittäminen tai luominen, liiketoiminnan uudistaminen ja kasvattaminen on mahdollista toteuttaa uuden yrittäjän toimesta kestävämmällä pohjalla, kuin perustettaessa startup-yritystä.

Koulutuksen myötä nuorille yrittäjyydestä kiinnostuneille kerrottiin, että lähes 90% omistajanvaihdoksen tehneistä yrityksistä ovat pysyneet hengissä viiden vuoden päästä vaihdoksesta, mikä on selkeästi enemmän kuin uusien startup -yritysten kohdalla.

Koulutukseen osallistuneet opiskelijat pääsivät tutustumaan omistajanvaihdosprosessiin konkreettisesti, kun jokaiselle löytyi omistajanvaihdosta suunnitteleva yritys ja heiltä selkeä tarve kehittämistyölle. Opiskelijat ryhtyivät työstämään muun muassa omistajanvaihdosprosessia, arvonmääritystä, liiketoiminnan fokusointia, varautumista SOTE-uudistukseen ja asiakaskunnan hyödyntämistä. Kehittämistyö tehdään yhteistyössä yrittäjän, opiskelijan ja ohjaavan asiantuntijan kanssa.

Hyvinvointiyritysten määrä ja kilpailu lisääntyy SOTE -uudistuksessa

Koulutuksessa kuultiin myös SOTE-uudistuksen kuulumisia, kun Petri Tani, johtaja Laureasta, alusti SOTE-uudistuksen tilanteesta tiistaina 11.4. Uudistuksesta puhutaan paljon ja monilla foorumeilla. Asiasta on liikkeellä enemmän fiktiota kuin faktaa, mutta Tani suositteli silti yrittäjiä olemaan aktiivisia tiedonhaussa ja ennakoimaan tulevia muutoksia. ”Neliraajajarrutus” ei nyt auta, vaan muutoksia tulee palvelukenttään. Yrittäjältä tullaan vaatimaan monipuolisempia palveluja ja vielä enemmän palvelujen käyttäjän valinnanvapauden huomioimista. Esimerkiksi markkinointi täytyy suunnata loppukäyttäjälle, ei niinkään julkisen sektorin hankintayksikölle. Kilpailu ja toimijoiden määrä lisääntyvät joka tapauksessa.

SOTE-uudistus on kunnille valtavan suuri asia ja itse asiassa menossa on kaksi muutakin isoa muutosta. Nämä ovat maakuntauudistus ja kuntareformi. Hyvinvointialan yrittäjän näkökulmasta on hyvin oleellista mitkä hyvinvointipalvelut jäävät kuntiin ja mistä puolestaan maakuntahallinto ottaa vastuun. Eniten on julkisuudessa keskusteltu terveyspalveluista, mutta miten hoidetaan sosiaalipalvelut ja ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut?  Kuka päättää mitä palveluja tuotetaan edelleen maakunnan omana toimintana, mitä puolestaan kilpailutetaan, mikä on asiakkaan rooli ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan palveluunsa? ” Hyvinvointiyrittäjälle tuttu kunta häviää ja kuka onkaan yrittäjän uusi kumppani?” kysyi Petri Tani.

Lisää koulutuksia ja infotilaisuuksia on luvassa

Järjestämme lisää omistajanvaihdokseen ja SOTE-uudistukseen liittyviä tilaisuuksia, joista seuraavana Omistajanvaihdosilta 18.5.2017 Hyvinkäällä.  Myös tulevana syksynä järjestetään tilaisuuksia ja koulutuksia. Merkitsehän kalenteriisi jo 1.9.2017 Helsingissä järjestettävä SOTE-uudistus palveluntuottajien näkökulmasta -seminaari. Järjestämme myös yrityksen myyntikunnostukseen liittyviä, räätälöityjä case-työpajoja esimerkiksi KanTa -järjestelmästä, uudesta hankintalaista, yrityksen arvonmäärityksestä, palvelumuotoilusta ja kumppanuusverkostojen mahdollisuuksista. Myös omistajanvaihdoskoulutuksia järjestetään lisää.

Tiedotamme näistä tilaisuuksista tarkemmin verkkosivuillamme: https://hyvinvointiyritys.com/tilaisuudet/

omistajanvaihdoskoulutus_11_4_2017

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s