Hyvinvointiala · Tarinaa tapahtumista

Kaupunkilaiset ja opiskelijat visioivat hyvinvointipalveluille polarisoituneen tulevaisuuden

Hyvinvointiyritykset kiertoon –hankkeen asiantuntijatiimi yhdessä opiskelijoiden kanssa järjesti huhtikuun alussa tulevaisuusverstaan Lapinlahden lähteellä, joka on vanhassa Lapinlahden sairaalassa toimiva, kaikille avoin, mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka. Kolmituntiseen tulevaisuuspajaan osallistui 20 iältään 20 – 80 vuotiasta kaupunkilaista.

Tulevaisuusverstas on tavallaan aivoriihi, jossa aktivoidaan kansalaisia osallistumaan oman alueensa kehittämisen ja löytämään omat tulevaisuutta koskevat toiveensa, pelkonsa ja odotuksensa. Tulevaisuusverstaassa on tarkoitus päästä eroon totutuista ajatuksista ja toimintamalleista  – tavoitteena aktiivinen osallistuminen ja uusien ratkaisujen keksiminen. Tulevaisuusverstaassa jokaisella on mahdollisuus vapaasti tuoda mielipiteensä julki.

Alkukahvittelujen aikana osallistujat jakautuivat kahteen pöytään, toisessa pöydässä oli vanhempia ja toisessa nuorempia keskustelijoita.  Koska ihmisillä on taipumus keskustella tämän päivän ongelmista ja ajatusten suuntaaminen tulevaisuuteen on usein vaikeaa, virittäydyttiin tulevaisuusverstaassa aluksi tulevaisuuden tunnelmiin Sitran megatrendikorttien avulla.

Nuorempien pöydässä puhuttiin paljon uusista ilmiöistä ja rakenteista. Keskustelua herättivät luonnon ja teknologian yhdistyminen hyvinvoinnin edistämisessä, jakamistalous, uudenlaiset yhteisölliset asumismuodot sekä teknologian hyödyntäminen työmatkojen nopeuttamiseksi. Keskustelua herättivät myös naisten aseman kohentuminen ja luovuuden tärkeys tulevaisuudessa.

Vanhempien osallistujien keskustelussa teknologia ja robotiikka nähtiin tärkeinä erilaisten palvelujen tuottamisen ja kehittämisen kannalta, mutta inhimillisyyden, läheisyyden ja kosketuksen merkitystä pidettiin silti olennaisina hyvinvoinnin elementtinä. Esimerkiksi uuden teknologian avulla voidaan tuottaa tehokkaasti ruokapalveluita yksin asuville vanhuksille, mutta ruokailun yhteydessä halutaan kuitenkin olla yhdessä muiden ihmisten kanssa. Toisaalta vaikka yhteisöllisyyden nähtiin tuottavan hyvinvointia, nähtiin, että ihmiset tarvitsevat myös vastapainoksi rauhaa ja yksinoloa.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että keskustelijat näkivät hyvinvoinnin tulevaisuuden varsin polarisoituneena: Yhtäältä uusi teknologia ja robotit tuovat aivan uusia hyvinvointia lisääviä mahdollisuuksia, kuten kehittynyt diagnostiikka, uudenlaiset leikkaus- ja hoitomenetelmät sekä apu- ja valvontavälineet ja toisaalta muuttuneessa yhteiskunnassa korostuvat sosiaalisten kontaktien, fyysisen kosketuksen ja luonnon vaikutus sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.

Tulevaisuusverstaan keskustelut tuottivat Hyvinvointiyritykset kiertoon –hankkeelle tärkeää materiaalia, jota voidaan käyttää jatkossa, kun yhdessä hyvinvointiyrittäjien, opiskelijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa kehitetään alan yrityksiä kohti tulevaisuuden markkinoita. Opiskelijoille tapahtuma oli osa kurssia, jolla he hankkivat kokemusta hanketyöskentelystä, tapahtuman suunnittelusta ja markkinoinnista, ryhmäkeskustelujen vetämisestä sekä nauhoitettujen keskusteluaineistojen käsittelystä.

Kiitos Lapinlahden lähteelle tunnelmallisen paikan tarjoamisesta tulevaisuusverstaalle sekä kaikille tulevaisuusverstaan aktiivisille keskustelijoille!

Hyvää kesää!

Tarja Römer-Paakkanen, asiantuntija ja projektipäällikkö ja Maija Suonpää, asiantuntija Hyvinvointiyritykset kiertoon –hankkeen Haaga-Helian osatoteutus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s