Hanke · Hyvinvointiala · Tarinaa tapahtumista

Pienille ja keskisuurille yrittäjille on tilausta uudessa sotessa eikä hankintalakikaan ole esteenä

Uusi sote ja hankintalaki -seminaari palveluntuottajan näkökulmasta 1.9.2017

Syyskuun alussa kokoontui iso joukko hyvinvointialan palveluntuottajia, asiantuntijoita, opettajia ja opiskelijoita Metropolian Bulevardin juhlasaliin. Etäyhteyden kautta tilaisuuteen osallistui aiheesta kiinnostuneita eri puolilta Suomea. Seminaariin oli koottu sosiaali- ja terveysalan palveluntuottajia koskevaa ajankohtaista asiaa: uusi hankintalaki ja sote-uudistus. Tilaisuus järjestettiin yhdessä Hyvivnointiyritykset kiertoon ja Henkilökohtainen budjetointi -hankkeen kanssa.

Tilaisuudessa alustajina olivat Sote -uudistusta aktiivisesti seuraava Laurea amk:n johtaja Petri Tani ja hankintalain asiantuntija Tarja Sinivuori-Boldt TEM:stä. Innostavana fasilitaattorina tilaisuudessa toimi Ylen toimittaja Tiina Merikanto. Lisäksi kuulimme palveluntuottajien esimerkkejä verkostoitumisesta ja siitä mitä uusia mahdollisuuksia sote voi tuoda tullessaan palveluntuottajalle. Tilaisuuden avasi Metropolian rehtori Riitta Konkola.

Uusi hankintalaki ei ole este joustaville ja laadukkaille palveluille

Tarja Sinivuori-Boldt kertoi vuoden alussa voimaan tulleen uuden hankintalain valmistelusta ja sen periaatteista. Tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä sekä edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä. Tärkeänä periaatteena on, että turvataan yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuoliset mahdollisuudet. Keskeistä on, että hankintakäytännöt saataisiin yksinkertaisimmiksi ja joustavammiksi, joka parantaisi pk-sektorin mahdollisuuksia pärjätä kilpailussa.

Sosiaali- ja terveyspalveluhankinnoista on uudessa laissa säännökset omassa luvussaan (luku 12). Laissa on pyritty kevyihin sääntöihin ja käytössä on vain yksi kynnysarvo. Sosiaali- ja terveyspalvelujen kynnysarvo on 400 000 euroa. Hankinnassa on otettava huomioon käyttäjien erityistarpeet ja kuuleminen, jolla voidaan turvata palvelun käyttäjien yksilölliset ja pitkäaikaiset palvelut. Uuden lain turvin voidaan esimerkiksi estää mediassakin kohua herättäneet kohtuuttomat päätökset asumispalveluja tarvitsevien ihmisten siirrosta palvelutalosta toiseen. Asiakas voidaan sijoittaa pitkäaikaisella sopimuksella loppuelämäkseen samaan paikkaan, vaikka palveluntarjoaja häviäisi seuraavalla kilpailutuskierroksella.

Tarja Sinnivuori-Boldtin mielestä laki on hyvä ja mahdollistaa entistä paremmin pienten yritysten osallistumisen palvelun tuottamiseen eikä lain pitäisi nyt olla este joustaville ja laadukkaille palveluille. Aika näyttää miten lain uudistus osataan ottaa käyttöön.

Sote uudistus haastaa yrittäjiä uudistumaan ja verkostoitumaan

Petri Tanin johdolla kuulijat pääsivät päivittämään Sote-uudistuksen tilanteen ja sen miten palvelumarkkinat muuttuvat. Tani muistutti että kyse on itse asiassa kolmesta isosta muutoksesta; maakuntauudistuksesta, sote-uudistuksesta ja kuntareformista. Kesän päätösten vuoksi on aikataulu muuttunut niin, että sosiaali- ja terveyspaveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta maakunnille vuoden 2020 alusta. Uudistuksessa on keskeistä, että palvelut markkinaehdollistuvat ja käyttäjien rooli vahvistuu valinnanvapauden ja henkilökohtaisen budjetoinnin tullessa voimaan.

Mediassa on nostettu vahvasti esille isojen terveysjättien yritysostot ja pelkona on, ettei tilaa ole enää muille palveluntuottajille. Tani muistutti, että jo Uudellamaalla on sote-alan palveluntuottajia yli 7000 ja on hyvin epätodennäköistä, että isot yritykset pystyvät ottamaan näitä kaikkia palveluja haltuun. Välttämättä samalla tavalla ei pysty jatkossa toimimaan, koska tutut kumppanit eivät enää ole olemassa. Oleellista on se kuka on palvelun ”portinvartija” eli kuka palvelun valitsee ja maksaa.

Epäselviä kysymyksiä on vielä paljon, mutta selvää on että palveluntuottajien tulisi kuvata omat palvelut niin että käyttäjät pystyvät vertailemaan palveluja ja valitsemaan sopivan. Tärkeää on, että palveluntuottajat päivittävät yrityksen käytännöt tähän päivään. Useita yrittäjiä koskee tämän vuoden loppuun sähköiseen potilastietojärjestelmään (Kanta) liittyminen. Erilaisten digitaalisten työkalujen käyttöönotto ja uuden toimivan verkoston luominen ovat yrittäjille tärkeitä.

Seminaarissa toimitusjohtaja Kimmo Lipponen Arvo-liitosta ja toiminnanjohtaja Leila Salonen Fysistä kertoivat sekä kolmannen sektorin että yrittäjien näkemyksiä nykyisestä tilanteesta ja siitä miten nämä palveluntuottajat ovat lähteneet päivittämään omaa yritystään uutta sotea kohti. Tärkeää on pitää yritys hyvässä kunnossa, verkostoitua ja ottaa nyt viimeistään se digiloikka.

Tervetuloa seuraaviin Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeen tilaisuuksiin!

Ulla Vehkaperä, projektipäällikkö

Uusi sote ja hankintalaki 1.9.17

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s