Hyvinvointiala · Tarinaa tapahtumista · Yrityksen myynti · Yrityksen ostaminen

Restartup hyvinvointialalla – Opettajat päivittivät osaamistaan

 

Opettajien koulutus 5.9.2017.png

Metropolia ammattikorkeakoulun upeassa Kollegiosalissa järjestettiin Yrittäjän päivänä 5.9.2017 opettajille Suomen Yrittäjien organisoima omistajanvaihdoskoulutus. Läsnä oli pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen opettajia Laurea, Haaga-Helia ja Metropolia

Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeen projektipäällikkö Ulla Vehkaperä aloitti tilaisuuden nostamalla esiin haasteen ReStartUupin ottamisen yrittäjyyskasvatuksessa selkeämmin esiin StartUp huuman rinnalle.

Suomen yrittäjien Omistajanvaihdos-hankkeen projektipäällikkö ja Hyvinvointiyritykset kiertoon- hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Mika Haavisto avasi esityksessään, Kun viestikapula vaihtuu – kuinka markkinat toimivat Suomessa? omistajanvaihdosilmiötä ja siihen liittyviä haasteita sekä palvelupolkua.

Oikotie yrittäjyyteen? Omistajanvaihdoksella yrittäjäksi ryhtyneen hyvinvointialan yrittäjän puheenvuorossaan Auron Oy:n toimitusjohtaja, ekonomi Panu Kuusisto kertoi sukupolvenvaihdoksesta, jossa fysioterapiayrityksestä kehitettiin liiketalouden osaamista hyödyntämällä Auron -menestystarina. Auron Oy on 7,5 milj. € liikevaihdolla ja 100 työntekijän työpanoksella toimiva yritys, joka on verkostoitunut ja rakentanut kansallisen palveluketjun n. 70 fysioterapiayrityksen kanssa, jotka palvelevat yli sadassa toimipisteessä. Puheenvuorossaan Panu korosti talousosaamisen tärkeyttä koulutuksissa. Yrityksen myymisessä vaikein asia on, jos yrityksen arvo on yrittäjän päässä, eikä osaamista ole tuotteistettu näkyväksi. ”Do you work in your business or on your business” – valinta on tärkeä. Auron-ketjun strategian uudistusprosessissa on tavoitteena kehittää yrittäjyysverkostoa franchising-suuntaan. Puheenvuoro oli niin mielenkiintoinen, että herätti runsaan keskustelun.

Asko Viren, Suomen Yrityskaupoista kertoi Onnistuneen yrityskaupan resepti,
Asiantuntijan avulla onnistuu -esityksessään, avasi yrityskauppaprosessia ja asiantuntija-avun hyödyntämisestä sen eri vaiheissa. Yrityksen myyntikunnostaminen on keskeinen arvonluoja ennen omistajanvaihdosta. Tämä on haastavaa, koska luopujayrityksissä on tärkeää tehdä liikevaihtoa, mutta samalla pitäisi yritystä kehittää. Korkeakouluopetuksessa yrittäjäyhteistyötä olisi tärkeä suunnata tähän suuntaan. Opiskelijat potentiaaleina yritysten jatkajina voisivat saada tärkeitä oppimiskokemuksia tekemällä yrityksiä kehittäviä oppimistehtäviä. Tietoisuus yrityskaupoista, eli markkinoille vieminen on keskeistä ja nykyisin se onnistuu heikosti. Yrittäjät eivät tuo yrityksiään myyntiin. Yrityskaupoissa yritysvälittäjä voi olla tärkeä fasilitaattori kauppaprosessin onnistumisessa, koska vastaan tulee monia asioita: taseen sisältö, yrittäjän työpanos ja palkan nostaminen, henkilöstö ja osaaminen, papereiden ja tietojen oikeellisuus, sopimukset, arvonmääritys, rahoitus, yrityksen jatkuvuus ja verotukselliset seuraamukset jne. ”Uskaltakaa käyttää asiantuntijoita”-sanoihin Asko päätti esityksensä. Kaikkea ei kannata tehdä itse.

Omistajanvaihdoksen erityspiirteistä hyvinvointialoilla kertoi Suomen Fysioterapia ja kuntoutusalan yritykset FYSI ry:n lakimies Juhani Saarinen Asianajotoimisto Ismo Saarinen Ky:stä. Juhani on ollut paljon auttamassa paljon 70-luvulla perustettujen fysioterapiayrityksiä, jotka ovat kommandiittiyhtiöitä. Näissä ja muissakin henkilöyhtiöissä liiketoimintakauppa on yleensä ainut vaihtoehto. Osakeyhtiöissä tehdään yleensä osakekauppa. Yrityksissä joudutaan usein tekemään myös yritysmuodon muutoksia ennen omistajanvaihdosta. Työllistävillä yrityksillä pitää olla avi:n toimilupa, kun taas Valvira myöntää ammatinharjoittajien luvat. Hyvinvointiyrityksissä toimilupakäytännöt muuntuvat sote-uudistuksen myötä, joten tämä on yrittäjyyskoulutuksessa huomioitava. Sopimukset ja niiden siirtyminen on tärkeää. Lakimiespalveluja omistajanvaihdoksiin tarvitaan em. asioissa kauppakirjan tekemisen ohella. Digitaalisuuden kehittäminen, erityisesti Kanta-arkistoon siirtyminen on yksi kynnys hyvinvointiyritysten jatkumisen kannalta, erityisesti Kanta-arkistoon siirtyminen. Fysi ry:n toimintaan ja koulutuksiin opiskelijoiden osallistumista toivottiin myös. Näin opiskelija voi ajaa itsensä yrittäjyyskulttuuriin jo opiskelunsa aikana.

Juhani Saarinen, Asianajotoimisto Ismo Saarinen Ky: Omistajanvaihdosten erityispiirteet hyvinvointialalla

yhteenveto opettajien toiveistaOsallistuvilta opettajilta kysyttiin lopuksi, mitä he vievät tilaisuudesta mukana opetukseensa? Kommentteja tuli runsaasti: ReStartUp StartUpin rinnalle vaihtoehtona yrittäjäksi ryhtymiselle. Yrityskaupan mekanismi ja kumppanit/esimerkkitietolähteet mukaan opetusaineistoon. Talousosaamista kannattaa painottaa. Tuloksellisuus ja laatu toiminnassa ja mittaamisen tärkeys, Yritysmuotojen merkitys yrityskaupoissa. Pienten palveluyritysten erityislaatu yrityskaupan kohteena. Tulevaisuuden haasteet. Yritysjuridiikka ja sopimukset. Yrittäjyyden eri toimintamallit. Dokumentaation tärkeys. Opseja kannattaa kehittää vielä enemmän yrittäjyyttä tukeviksi, yhteistyön vahvistuminen eri koulutusohjelmien välillä. Hyvinvointiyrittäjät kertomaan opetukseen tarinansa.

Sirkka

 

Sirkka-Liisa Kolehmainen, Metropolia amkn lehtori, jolla on 40 vuoden hyvinvointiyrittäjyyskokemus, 6 perustettua yritystä, joista 4 myyty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s