Hyvinvointiala · Tarinaa tapahtumista

Kanta.fi -liittyminen – mörkö vai mahdollisuus?

Kanta on yhteinen nimitys terveydenhuollon valtakunnallisille tietojärjestelmäpalveluille. Tässä hyki-hankkeessamme keskitymme tukemaan erityisesti sote- ja hyvinvointialojen pieniä yrityksiä, joista osalle potilastiedon arkistoon liittyminen on akuutti asia Kanta-liittymisessä.
Kanta-liittyminen koskee kuitenkin vain osaa näistä organisaatioista: Asiakastietolain mukaisesti yksityisen terveydenhuollon palvelunantajan tulee liittyä valtakunnallisen potilastiedon arkiston käyttäjäksi, jos se arkistoi potilasasiakirjansa sähköisesti. Jos yrityksellä ei tällaista sähköistä järjestelmää ole, niin kanta-arkistoon liittymiseen ei ole lakisääteistä velvoitetta. Esimerkiksi Exceliin asiakastietojen tallentaminen ei tuo yritykselle vielä tätä velvoitetta.
Liittyminen näyttää kuitenkin etenevän hitaasti. Epäselviä kysymyksiä on vielä mm. sote-uudistusta koskien. Yksi koulutuksissamme esille noussut huoli on se, että pelätään turhaa kulua, jos myöhemmin tuleekin malli, missä tuottajan pitää olla osa isompaa kokonaisuutta. On totta, että pk-yrittäjän toimintaympäristön ison kuvan kaikki päätökset eivät ole valmiit, ja että monet ympäristön järjestelmät ovat edelleen auki: Kanta.fi on ja maksatus Kelan kanssa on kunnossa, mutta vastuun ottavien maakuntien omat järjestelmät eivät ole kunnossa. Jälkimmäiset tulevat kuitenkin olemaan sellaisia, että ne pelaavat yhteen Kannan kanssa, jolloin tämä ei saa hidastaa yksityisiä toimijoita.
Kaikilla ei myöskään ole riittävästi tietoa liittymisestä ja siksi mekin järjestämme tästä koulutuksia.

 
Miksi liittyä Kantaan?
– laki velvoittaa siis osaa yrityksistä. Yksityisen terveydenhuollon osalta liittymisen takaraja oli jo 1.9.2015, mutta vielä ehtii mukaan ja on pakkokin.
– kaikki kansalaisen tiedot tulevat kanta.fi -palveluun.
– sote-uudistus etenee ja tulevat kilpailutuksetkin vaativat tämän: Kanta-liityntä on pakko olla, jos halutaan tarjota maakunnalle. Kaikissa maakunnan palveluissa pitää olla merkintä Kannassa.
– vuoden 2019 jälkeen ei voi käytännössä saada rahaa ollenkaan, jos liityntää ei ole.
– Kela (vaativa lääkinnällinen kuntoutus) ei vielä vaadi kanta -liityntää, mutta vaatinee sitä pian.
– Asiakastietolaki on uusiutumassa ja siinäkin tulee lukemaan, että kaikki potilastieto pitää lähtökohtaisesti olla e-muodossa. Jos ammatinharjoittaja pitää vain yksityisvastaanottoa ilman julkisesti maksettuja asiakkaita valinnanvapaus-toiminnan piirissä, niin e-muotoa ei vaadittane.
– suuret toimijat ovat jo kiinni Kannassa eli sinne vaan pk-sektorin yksityiset ja äkkiä! Kanta-liittyminen on siis myös kilpailullinen perusvaatimus, jos toimintaa haluaa jatkaa.
– on myös huomioitava, että hyvin modernisoitu yritys saa kilpailuetua suhteessa ”nukkujiin”, joten Kanta-möröstä on mahdollista tehdä hyvä mahdollisuus uuteen liiketoimintaan!

 
Miten liittyä?
Liittyminen ei ole avaruustiedettä, jos tulee koulutukseen, ottaa käyttöön esim. pilvessä verkossa toimivan ammattimaisen potilastietojärjestelmän ja selvittää miten saa itselleen ja työntekijöilleen Kannan käyttämiseen vaadittavan sähköisen ammattilaiskortin, varmennekortin. Ammattimainen ohjelmisto helpottaa kaikkea toimintaa, mutta sellaista edellytetään myös siten, että järjestelmän pitää olla sertifioitu eli hyväksytty Kantaan. Asiaan liittyy myös osaamisen kehittäminen potilastietojen kirjaamisessa, esim. fysioterapeuteille ns. rakenteinen kirjaaminen on tärkeää. Tästäkin annamme koulutusta. Tietoturva on myös varmistettava. Kantaan liittymisen yksi selkeä etu on myös se, että samalla yritys kehittää laatujärjestelmäänsä.

 
On myös mainittava, että palveluntuottajien kannattaa päivittää muutenkin yrityksen käytännöt tähän päivään. Erilaisten digitaalisten työkalujen käyttöönotto ja uuden toimivan verkoston luominen ovat yrittäjille tärkeitä nykypäivänä. Lisäksi valinnanvapauden myötä palveluntuottajien tulisi kuvata omat palvelut niin, että potentiaaliset asiakkaat pystyvät vertailemaan palveluja ja valitsemaan sopivan.

 
Hankkeemme tukee yrittäjyyskasvatuksen ja koulutuksen kautta erityisesti pk-sektorin yrityksiä, jotta ala, yritykset ja ammatinharjoittajat kehittyvät. Tule seuraavaan Kanta- koulutukseemme talvella 2018 kuulemaan lisää, siis myös rakenteisesta kirjaamisesta!
– Kimmo Seppänen, asiantuntijalehtori, Metropolia AMK

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Kanta.fi -liittyminen – mörkö vai mahdollisuus?

 1. Kiitos ihana Kimmo!

  Hali hali

  *************************** Ulla Vehkaperä Projektipäällikkö Hyvinvointiyritykset kiertoon, EAKR 6Aika http://www.hyvinvointiyritys.com Osallistuminen ja toimintakyky osaamisalue Metropolia Ammattikorkeakoulu Sofialehdonkatu 5 b, 00610 Helsinki PL 4032, 00079 Metropolia 040 714 5147 ulla.vehkapera@metropolia.fi http://www.metropolia.fi http://www.facebook.com/MetropoliaAMK ****************************

  Onnistunut omistajanvaihdos hyvinvointialalla yrittäjien, potentiaalisten jatkajien ja asiantuntijoiden yhteistyöllä.

  [https://www.rakennerahastot.fi/documents/10179/54846/EU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb.png/][https://mail.metropolia.fi/owa/service.svc/s/GetFileAttachment?id=AAMkADBmYThkYjhmLTVlMDUtNDNlOC1iNmE3LTExYmI5NzRhMjljNwBGAAAAAABVNGB3T%2ByqT5tfK2G6IaGpBwCFEUXqjpO%2FTYqj9UwMN6hpAAAAAACLAAAhCozIqUUuTYl6%2FBzNeBr%2BAACfGcfuAAABEgAQAGnOytwuD5tHigy2qKJ86Tw%3D&X-OWA-CANARY=oLMO0WmorEaSSRTLDlpxzGAg-oRljNQIzcixO0qMuH3Ksz_o8B_AW8AQJU6RJ1VZcYYtgBbZO4k.&retryCount=3][http://www.uudenmaanliitto.fi/files/6321/Uudenmaan_liitto_pystylogo_rgb.jpg] [https://mail.metropolia.fi/owa/service.svc/s/GetFileAttachment?id=AAMkADBmYThkYjhmLTVlMDUtNDNlOC1iNmE3LTExYmI5NzRhMjljNwBGAAAAAABVNGB3T%2ByqT5tfK2G6IaGpBwCFEUXqjpO%2FTYqj9UwMN6hpAAAAAACLAAAhCozIqUUuTYl6%2FBzNeBr%2BAACfGcfuAAABEgAQALw0YlIbLzVNpa9eX0%2Bu9N8%3D&X-OWA-CANARY=oLMO0WmorEaSSRTLDlpxzGAg-oRljNQIzcixO0qMuH3Ksz_o8B_AW8AQJU6RJ1VZcYYtgBbZO4k.&retryCount=3]

  ________________________________ Lähettäjä: Onnistunut omistajanvaihdos hyvinvointialalla Lähetetty: 26. syyskuuta 2017 15:30:46 Vastaanottaja: Ulla Vehkaperä Aihe: [New post] Kanta.fi -liittyminen – mörkö vai mahdollisuus?

  Kimmo Seppänen posted: ”Kanta on yhteinen nimitys terveydenhuollon valtakunnallisille tietojärjestelmäpalveluille. Tässä hyki-hankkeessamme keskitymme tukemaan erityisesti sote- ja hyvinvointialojen pieniä yrityksiä, joista osalle potilastiedon arkistoon liittyminen on akuutti a”

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s