Esimerkkitapauksia · Hanke · Hyvinvointiala · Tarinaa tapahtumista · Yrityksen myynti · Yrityksen ostaminen

Elämäntyölle jatkuvuutta – innovointia Metropolian opiskelijoilta

Olemme suuren yhteiskunnallisen haasteen edessä, kun sote- ja hyvinvointialojen yrittäjiä tulee siirtymään eläkkeelle lähivuosina suuria määriä. Tämä koskee toki monia muitakin aloja, mutta itse keskitymme monessa suhteessa turbulenssissa olevaan sote-alaan, hyvinvointipalvelut myös keskiössä.

Onnistunut omistajanvaihdos hyvinvointialalla –hankkeeseen liittyviä innovointiopintoja koskien Metropolian opiskelijat yhdistivät voimansa ja tuottivat hankkeelle useiden ryhmien omien töiden lisäksi myös yhteisen produktion – tarinan, jossa opiskelija lähtee miettimään yrittäjyyttä ja hänestä kasvaa tarinan myötä oman itsensä herra, yrittäjä. Tarina kuvataan sarjakuvana.

Sarjakuvan ovat koonneet opiskelijat Annukka Hahl ja Jaana Rossi. Idea sarjakuvasta syntyi projektin alussa, kun eri ryhmät pallottelivat ajatuksiaan omien projektiensa aiheista. Syntyi ajatus, että jos viisi ryhmää yhdistää voimansa, niin kaikista aiheista voisi syntyä mielenkiintoinen tarina. Kaikki ryhmät lähtivät ideaan mukaan ja prosessi eteni askel askeleelta kohti päämäärää.

Tarinassa on kaksi päähenkilöä: hyvinvointiyrittäjä Lahja ja opiskelija Toivo. Toivo kasvaa, etsii ja löytää projekteissa luotujen uusien innovaatioiden avulla Lahjan, joka haluaa elämäntyölleen jatkajan. Toivo ja Lahja saavat myös työkaluja yhteistyönsä synnyttämiseen ja kehittämiseen.

Sarjakuvan löydät heti tästä alta ja sen voi katsoa myös omalla alustallaan tästä.  Sarjakuvan alta löydät ryhmien töiden kuvaukset kuva kuvalta -tyyliin, myös lisämateriaalit. Katso myös ns. Pitchaus -esityksemme Metropolian Minno-tapahtumaasa, niin saat kokonaiskuvan helposti!

Elämäntyölle jatkuvuutta

Ryhmätyöt kuva kuvalta

KUVA 1 – Minustako yrittäjä ”Restart-kiekon” tuella?

Tämän ryhmän innovaation idea lähti raskauskiekosta ja siitä syntyi RESTART-kiekko. Kyseessä on tulostettava ja askarreltava kiekko, missä on tiivis tietopaketti yrityksen omistajanvaihdokseen ja yrittäjyyskasvatukseen liittyen.

Restart-kiekkoRESTART-kiekko 2

Tekijät: Aerikkala Sanni, Corander Jaana, Myrberg Hanna-Mari, Mäki Taru, Pohjola Juuli, Sarjanen Joona

KUVA 2 – Kohtaamisia ”Yritystinderissä”

Tämä ryhmä lähti ideoimaan innovaatiotaan seuranhakupalvelu Tinderistä. Haasteena yrityksien omistajienvaohdoksissa kun on, että kuinka saada nuoret ja yrittäjät kohtaamaan toisensa. ”Yritystinderi” on sovellus, jossa yrittäjä kohtaa potentiaalisia ostajia helpolla ja anonyymillä tavalla, sekä auttaa suunnittelemaan omistajanvaihdosta ajoissa. Tätä innovaatiota ei toteutettu valmiiksi sovellukseksi tässä projektissa, mutta sen palvelumuotoilu jatkuu. Katso tuotos

Tekijät: Iivanainen Tiina, Lavonius Niko, Riihelä Satu, Sipilä Kati, Tiainen Eetu, Viita-saari Sanna

KUVA 3 – Tositarina

Tässä ryhmässä haluttiin tuoda esille ostajan aito tarina. Ostajan näkökulmaa tuodaan harvoin esille ja tässäkään aidossa tapauksessa yrittäjän löytäminen ei ollut helppoa. Video kertoo siis aidon tarinan onnistuneista hyvinvointiyritysten ostoista. Siitä nousee esille minkälaista osaamista ostajalta vaaditaan ja se havainnollistaa ostajan osaamisen merkityksen yritystä jatkettaessa. Video on tarkoitettu hyödynnettäväksi erilaisissa koulutustilaisuuksissa liittyen Hyvinvointiyritykset kiertoon -hankkeeseen. Löydät videon tästä.

Tekijät: Einola Jussi, Kataja Oona, Kinnarinen Mervi, Koskinen Anna-Maria, Rosenqvist Mari, Tarkiainen Tuulikki, Walden Riika

KUVA 4 – KUUTIO

Kuutio-ryhmän tuotoksen avulla toimintaa voi tarkastella sekä ostajan että myyjän näkökannalta. Kuutio auttaa tekemään asiat oikeassa järjestyksessä. Asioitahan on paljon, mm. yrityksen arvonmääritys ja kauppaan liittyvät sopimukset. Kuutiota voidaan käyttää myös markkinointiin ja erilaisissa tilaisuuksissa ajatusten herättäjänä.

Kuutio

Tekijät: Hesanto Sanna, Kantonen Anssi, Koivisto Kaisa, Lahtinen Päivi,
Merkkiniemi Päivi, Wall Salla

 

Toivo-Lahja

Toivo ja Lahja kiittävät mielenkiinnosta!

”Elämässä onnistaa kun vain jaksaa ponnistaa!”

Innovoivin terveisin, Jaana Rossi ja Annukka Hahl, Metropolia AMK + muut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s