Esimerkkitapauksia · Hyvinvointiala

Digital Silver – harmaasta hopeaa

Helsingin Wanhassa Satamassa järjestettiin tällä viikolla (28.11.2017) korkealaatuinen tilaisuus Digital Silver (lue lisää) vastaamaan kysymykseen ”miten yhdistää digitaaliset ratkaisut ja ikääntyvän väestön tarpeet”.

Tilaisuutta isännöivät entinen pääministerimme Esko Aho ja Mike Hodin, Global Coalition on Aging -organisaation toimitusjohtaja. Tekes oli yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista.

Olin mukana, muutaman muun YAMK-opettajan ja parinkymmenen YAMK-opiskelijan kanssa, ja tilaisuus oli meistä kaikista erinomainen. Paikalle oli saapunut yli 350 asiasta kiinnostunutta, mikä oli valtava määrä lippujen hinnat huomioiden (normaali lipun hinta oli 400 euroa). Tekes oli siis mukana, mutta lipputuloilla piti tietysti kattaa kansainvälistenkin huippuammattilaisten matkakulut yms. ainakin osittain.

Aulassa oli mielenkiintoisia ”ständejä” sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoilta, joten sponsoreita oltiin mukaan saatu. OP Pohjola, Bayer, Kaiku Health, Fiksari, Oulumo, Onerva ja Meditas kuuluivat niihin, joiden edustajia itse tapasin.

Esiintyjien kaarti oli tasokas ja monipuolinen. Kolme paneelia päälavalla antoi mahdollisuuden ajatusten yhteiseen rakentamiseen, mikä oli oikein hyvä koska pelkkiä yksilökeskeisiä palopuheita ja powerpointeja kun on yleensä liikaakin. Suomen Perttu Pölönen vetäisi kyllä veret seisauttavan oman esityksen, missä hän kuvasi todella havainnollisesti tulevaisuuden ympäristöä tyypillisen päivänkulun kautta. Digiä riittää tulevaisuudessa kaikille kohderyhmille ja siihen kehitykseen tulee vanhustenpalvelutkin tuottaa. Nykyistä valtiovaltaamme edustivat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä Kelan pääjohtaja Elli Sinikka Aaltonen – molemmat onnistuivat antamaan aikaa seuraavan kuvan itsestään ja edustamistaan yksiköistä. Lisäksi päälavan rinnalle oli rakennettu ”pitching stage”, missä startupit kauppasivat itseään.

Ehkä eniten ajatuksia herätti Intelin GM David Ryanin ennusteet kotihoidon valtavasta lisääntymisestä jo lähivuosina. Jos nämä näkemykset toteutuvat, niin kotihoidon markkina tulee olemaan niin suuri, että työtä riittänee valtavan suurelle joukolle sekä julkisen että yksityisen sektorin yrityksiä, kolmannen sektorin toimijoita unohtamatta. Olisiko tämä mahdollisuus myös sukupolvea vaihtaville sote- ja hyvinvointialueen yrityksillemme, joiden uudet jatkajat voivat tällaisen valtavan uuden markkinan sisällä hyödyntää myös terveysteknologiaa ja muita digitaalisia tuotteita ja palveluita? Tämä vaatii toki mittavaa tuote- ja palvelusalkun uusimista, kotihoitoon siirtyvää kohderyhmää painottavin palvelumuotoilun keinoin.

Monien muiden esiintyjien esitysten perusteella voi sanoa yhteisesti, että Internetin tulo kaikkialle ja tekoäly muokkaavat aivan kaikkea, mutta mahdollisuuksia syntyy ketterille toimijoille sekä vanhenevassa väestössämme, että muissakin kohderyhmissä.
Eskon mielestä yksi suurimmista jarruista mm. robottien kunnolliseen istuttamiseen hoitoketjuun on julkisen alan ammattilaisten oma asenne – omaa työtä suojellaan ensisijaisesti tiettyjä uudistuksia torjuen, mutta tämä ajatus ja toimintamalli ovat ainakin minun mielestäni ihan samat kaikkialla. Muita Eskon ajatuksia löydät mm. täältä.

Demografisia muutoksia miettien & digiterveisin,
Kimmo Seppänen, asiantuntijalehtori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s