Hanke · Hyvinvointiala

Restartup aktiivista Oulussa

RESTARTUP TILAISUUKSIA OULUN AMMATTIKORKEAKOULUSSA

Mika Paldanius, osatoteutuksen projektipäällikkö, Hyvinvointiyritykset kiertoon-hanke

Järjestimme kolme Oulun alueen omaa tilaisuutta tänä syksynä Oulun ammattikorkeakoulussa. Olemme kutsuneet tilaisuuksiimme yrittäjiä, opettajia, opiskelijoita ja omistajanvaihdoksiin erikoistuneita asiantuntijoita. Syksyn ensimmäisessä tilaisuudessa kerroimme opiskelijoillemme Yrityshautomon toiminnasta ja siitä, kuinka opiskelijoilla on Yrityshautomo-opintojen kautta mahdollisuus selvittää omistajanvaihdosmahdollisuuksia eli restartup vaihtoehtoja tyhjältä pöydältä aloittamiseen sijaan.

Olemme olleet aktiivisesti yhteyksissä eri toimijoihin restartup maastossa. Olemme tavanneet alan asiantuntijoita useissa foorumeissa niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Haimme Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kautta Oulun alueella ja Pohjois-Suomen yrityskentässä toimivien sosiaali-ja terveysalan toimijoiden yhteystiedot kattavamman verkoston rakentamiseksi.

Omistajanvaihdokseen liittyvät prosessit eivät loksahda paikoilleen hetkessä. Niin yrityksen myyjä kuin ostaja tarvitsevat tukea ja aikaa yrityksen arvon määrittämiseen, luopumisen tuskaansa ja uuden elämäntilanteen kartoittamiseensa. Olemme miettineet yhdessä sitä, millaisia eri asiantuntijoiden ja toimijoiden roolit ovat onnistuneissa omistajanvaihdoksissa. Restartup kentällä toimivien asiantuntijaverkostojen tuki ja toisten toimijoiden asiantuntemuksen hyödyntäminen ovat avainasemassa omistajanvaihdoksissa. Omistajanvaihdospolkuja helpottavien reittien tunnetuksi tekeminen on tärkeää, vaikka jokainen omistajavaihdos toteutuu yksilöllisesti.

Olemme työelämälähtöisenä korkeakouluna edistämässä yrittäjyyskasvatuksen kautta restartup vaihtoehto. Tulevaisuudessa opiskelijoiden verkostoituminen pk-yrittäjien kanssa pitää mahdollistaa jo opiskeluvaiheessa ammattikorkeakouluissa esim. tekemällä tehtäviä ja selvityksiä, jotka hyödyttävät myyntikuntoon ja omistajanvaihdoksiin tähtääviä yrityksiä. Hankkeemme tarkoitus ei ole luoda uusia vempaimia tai organisaatiota omistajanvaihdoksiin. Toimivia yrityksiä ei pidä haudata, vaan luopujayrittäjien toiminnoille on löydettävä potentiaalisia jatkajia. Meidän ammattikorkeakoulujen pitää tarjota startupien rinnalle restartup vaihtoehtoa!

https://www.yrityskaupat.net/yhteystiedot.php

Rahoituksen asiantuntijat puhuivat yrityskauppojen omistajanvaihdoksista marraskuun alussa järjestetyssä Oulun ammattikorkeakoulun restartup iltapäivässä.  Suomalaisyritysten ja yrittäjien apuna rahoituksessa voi olla valtion omistama yritysrahoittaja Finnvera, kun hyvinvointiyrittäjät tarvitsevat pääomaa omistajanvaihdokseen. Yhteiskunnan talouskasvun kannalta on tärkeää, että omistajanvaihdoksia toteutuu ja yritystoiminta jatkuu omistajanvaihdosten jälkeen. Rahoittajan näkökulmasta ajateltuna neuvottelut pääoman saamisesta on valmisteltava ja aloitettava hyvissä ajoin. Rahoituspäätöksen saamiseen vaikuttaa yrityksen rakenne ja omarahoitusosuus. Rahoittajaa kiinnostaa niin ostajan kuin oston kohteen objektiivinen arviointi. Yrityskaupassa kauppahinnan pitää olla hyvin perusteltu. Yrityskaupan asiantuntijoita kannattaa käyttää monipuolisesti laskelmien, kauppahinnan, toteutustavan, sopimusten ja veroasioiden arvioinnissa. Finnvera tarjoaa esim. yrittäjille henkilökohtaista yrittäjälainaa, jota operatiiviseen toimintaan osallistuva osakeyhtiön osakas voi käyttää pk-kohdeyrityksensä kehittämiseen.

https://www.finnvera.fi/kasvu/omistajanvaihdos

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät auttavat omistajanvaihdoksissa opastamalla myyjiä, ostajia ja sukupolvenvaihdostilanteita harkitsevia yrittäjiä. Pohjois-Suomen Yrityspörssin kautta yrittäjät voivat hakea tilanteeseensa sopivia ratkaisuja.  Pohjois-Suomen Yrityspörssi palvelee pinta-alaltaan lähes puolta Suomea. Sen toimenkuvaan kuuluu ov-palvelut niin ostajille, myyjille kuin ov-asiantuntijoille.

https://www.psyritysporssi.fi/

Yritysten strategiassa yritysjärjestelyt ovat toimintaa, joilla haetaan arvon kasvattamista, keskitytään ydinliiketoimintaan tai omistajanvaihdoksiin. Kompastuskivenä omistajanvaihdoksessa voi olla omarahoitusosuus (n. 30% luokkaa), koska on harvinaista, että ostajalta löytyy suoraan tarpeeksi paljon omaa pääomaa. Omarahoitusosuuden kattamisessa voidaan käyttää apuna Finnveran yrittäjälainaa, pankkilainaa (henkilökohtainen vakuus) tai jaksotettua/tulokseen sidottua kauppahintaa. Omistajavaihdokset aloitetaan pääsääntöisesti liian myöhään. Kannattaa olla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteydessä rahoittajiin. Kattava riskinarviointi ja perusteellinen arvonmääritys auttavat omistajanvaihdoksessa myyjiä ja ostajia. Ulkopuoliset asiantuntijat maksavat, mutta heidän kauttaan omistajanvaihdokseen saadaan optimaaliset hyödyt monissa keskeisissä asioissa. Rahoittaja kiinnittää huomioita liiketoiminnalliseen analyysiin, liiketaloudelliseen analyysiin sekä kauppahintaan. Yrityskauppa voidaan toteuttaa osake- tai liiketoimintakauppana. Osakekaupassa omaisuus, sopimukset yms. siirtyvät sellaisenaan, mutta itse liiketoimintakaupassa kohteena ostettavan yrityksen sitoumukset ovat katkolla. Ostaja toki voi vaikuttaa sitoumuksien jatkumiseen liiketoimintakaupassakin. Pankin tehtävänä on arvioida yrityksen takaisinmaksukyky. Omistajanvaihdoksessa yrityksen jatkajalla on vastuu hoitaa ja neuvotella kauppahinnan taso yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

https://www.nordea.fi/yritysasiakkaat/yritys-ja-pankki/yrittajyys/omistajanvaihdos.html

Olemme hankkeena mukana tukemassa keväällä 2018 mm. hyvinvointialan yrittäjiä arvonmäärityksissä.

Kiitokset tilaisuuksiin osallistuneille yrittäjille, opettajille, opiskelijoille ja asiantuntijoille.

Tervetuloa mukaan hankkeeseemme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s