Hyvinvointiala · sote-uudistus · Tarinaa tapahtumista

Ihminen keskiöön sote-palvelujen kehittämisessä – Soteuttamo 21.3.2018

jamaica-2950986_960_720

Tässä toisessa Sitran Soteuttamon kanssa järjestetyssä tilaisuudessa käsiteltiin eri näkökulmien kautta sitä, miten ihmisten osallisuutta ja asiakaslähtöisiä sosiaali- ja terveyspalveluja voidaan kehittää.

Tilaisuus aloitettiin tutustumalla siihen, miten osallisuutta edistetään maakunta- ja sote -uudistuksessa ja miten eri organisaatioiden eudustajat ovat mukana kehittämistyössä. Tästä meille kertoi osallisuusvalmistelija Katja Syvärinen Uusimaa2019 -hankkeesta.

Asiakkaiden valinnanvapauteen liittyvä henkilökohtainen budjetointi tuo mahdollisuuden asiakaslähtöisiin ja yksilöllisiin palvelukokonaisuuksiin. Vantaan lastensuojelupalvelujen päällikkkö Hanna Pösö kertoi meneillään olevista henkilökohtainen budjetointi -toimintamallien kokeiluista osana käytännön asiakastyötä. Näitä kokeiluja tehdäänn Metropolian hallinnoimassa Avain kansalaisuuteen-hankkeessa.

Palvelumuotoilu tuo mahdollisuuksia ja keinoja asiakasymmärrykseen ja siihen miksi jokin palvelu koetaan arvokkaammaksi kuin toinen. Tilaisuudessa palvelumuotoilun ammattilainen Business Creative Hannu Ripatti kuvasi, miten palvelumuotoilun avulla asioita voi tehdä uudella tavalla. Tekemistä kannattaa kohdentaa sinne, mistä arvo syntyy. Jos asiakas kokee esimerkiksi omaan kuntoutumiseen liittyvän palvelun merkityksellisenä ja itselleen tärkeänä, voisi kuvitella että hän myös sitoutuu noudattamaan annettuja ohjeita. Passi & Ripatin työkaluihin voit tutusta heidän sivutollaan ja tilata itsellesi työkirjan.

Päivän aikana kuultiin myös siihen, miten kokemustoimintaverkoston asiantuntijat voivat olla mukana palvelujen kehittämisessä. Tästä meille kertoi hyviä esimerkkejä kouluttaja Helena Skogström Invalidiliitosta. Kokemustieto syventää ammattilaisten osaamista ja tarjoaa kanavan asiakkaiden tarpeiden entistä parempaan tunnistamiseen. Lue aiheesta lisää Kokemustoimintaverkoston sivustolta.

Kaiken tämän lisäksi tilaisuudessa kuultiin mielenkiintoisia pitsauksia erilaisista kehittämisprojekteista ja tutustuttiin mm. Innokylän tarjoamiin palveluihin. Innokylän uudesta julkaisusta löytyy hyvin koontia hankkeista, joissa keskeistä on ihmisten osallisuus. Lue lisää: ”Osallisuus kuulu kaikille” -julkaisu.

Voit kuunnella ja katsella tilaisuuden tallenteen: Linkki tilaisuuden tallenteeseen.

Seuraava Soteuttamo järjestetään ke 30.5.2018 klo 12.00 – 16.00 Metropolia AMK, Vanha viertotie 23, Helsinki. Aiheena Kuka kumppaniksi uuteen soteen? Tervetuloa.
Ilmoittautumiset  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s